Lås til mtb – Vi ser på cykellåse til mountainbiken

I takt med at mtb er blevet en populær sport, er det almindeligt at se mountainbikes i skoven til +25000 kroner. Vi er alle sammen glade for vores mtb, men desværre er cykeltyverier stigende i antal. Vi ser på, hvordan du kan beskytte din cykel med en godkendt cykellås og stå bedst overfor forsikringsselskabet

Hvornår kan en lås til din mtb være nødvendig?

  • Du har ikke mulighed for at opbevare din mtb indenfor
  • Du er pendler, og har du brug for at låse din cykel ved stationen eller bussen
  • Du vil gerne passe på din cykel under transport/ til løb/ på ferien
  • Du vil gerne have en lås med, når du kører længere ture i skoven

Der findes mange forskellige typer lås til mtb. De store, tykke og brudsikre kædelåse ville være at foretrække for os alle, hvis det ikke lige var fordi, de fylder for meget og er svære at transportere. Mange foretrækker en fastmonteret lås med nøgle, men spørger man en seriøs motionist, så er han ikke interesseret i at slæbe rundt på unødig vægt. I denne artikel skal vi se på mulighederne med mobile (ikke-fastmonteret) cykellåse.

Billede af en mtn med lås på

Valget falder ofte på en foldelås, som er en brudsikker lås, der kan foldes sammen, og du kan have i rygsækken. Det er eksempelvis Bordo foldelåsen fra Abus som vist herover

Bordo låsen findes i flere forskellige farver og størrelser. Den er lavet med mange led, som kan svinge i tykkelse fra 5 mm til 5,5 mm. Abus har lavet bordo låse på flere forskellige sikkerhedsniveauer, og låsen kan fås med forsikringsgodkendelse.  Læs mere om foldelåse fra Abus

Køb en godkendt cykellås - så dækker forsikringen
Vil du være sikker på, at du kan få din mountainbike erstattet, hvis den bliver stjålet, skal du købe en godkendt cykellås. Ikke-godkendte cykellåse kan sagtens være gode – og der sælges også mange af dem, men forsikringen dækker ikke din cykel, hvis den bliver stjålet.

Inspiration: 3 forskellige typer låse til mtb

Den klassiske kædelås

Kædelåsen er et godt bud på en stærk og praktisk lås, som er nem at betjene og opbevare. Du kan gå efter mærkerne Abus og Kryptonite. Alle låsedele er fremstillet i hærdet stål. Med kædelåsen kan du låse din cykel fast til f.eks. gelændere og lygtepæle. Når låsen ikke er i brug den placeres i en holder (medfølger på nogle modeller) eller vikles omkring stel, sadelpind eller komme i rygsækken. Kædelåse fås i forskellig længde.

Untitled Document Untitled Document
Untitled Document Untitled Document
Untitled Document Untitled Document
Untitled Document

Bøjlelåsen

Bøjlelåsen er kendt for specialhærdet stål med dirkefri låsecylinder. Den er stærk og kraftig og fås i forskellig tykkelse og størrelse.  Til nogle modeller medfølger en wire. Låsen er velegnet til at opbevare i en rygsæk eller lign. Med låsen medfølger nøgler.

Untitled Document Untitled Document
Untitled Document Untitled Document
Untitled Document Untitled Document

Foldelåsen

Foldelåsen kan give en effektiv sikring af din cykel. Fordelen er, at låsen via sine mange led er fleksibel, og du har mange muligheder for at låse cyklen fast forskellige steder – sammenlignet med den traditionelle bøjlelås. Cykellåsene her er lavet i meget stærkt materiale, som varierer i hårdhed. Foldelåsen fås også med alarm.

Untitled Document Untitled Document
Untitled Document Untitled Document
Untitled Document Untitled Document

Vil du se flere bøjlelåse fra ABUS?

Hvordan sikrer du bedst din mtb mod tyveri

Som udgangspunkt bør du spørge dig selv, om din dyre mtb egner sig til at holde låst et sted, hvor den er let at stikke af med – også selvom den er låst. Kan du gøre din cykel mindre eksponeret for cykeltyven? Har du adgang til et aflukke, et område kun til cykler eller lign. som er aflåst fra omverden.

Når du låser din mtb, bør du låse den til en fast genstand – en lygtepæl, et træ, et stativ eller lign. Her kan du bruge en kæde-, wire eller bøjlelås. Så brug gerne to cykellåse, så du kan låse både ramme og hjul fast.

En godkendt cykellås – hvad betyder det?

varefaktaDanmark har deres helt egen standard for godkendelse af cykellåse. Denne godkendelse foretages af Dansk varefakta nævn og for få godkendt en cykellås, skal producenterne betale en sum penge til Dansk Varefakta nævn.

Godkendt cykellåse underlægges en række prøver og tests, som er særlige for låse, der sælges på det danske marked. For det første skal den kunne modstå opbrudsforsøg, som foretages på tid med almindeligt håndværktøj, for det er typisk det, der bruges ved almindeligt brugstyveri. Det kan være en bidetang, skruetrækker, hammer en lille håndsav eller en kombination heraf. Testen inkluderer ikke en boltsaks, da en boltsaks ikke anses for at være almindeligt håndværktøj, men måske nærmere noget, der bruges af mere professionelle cykeltyve. Lidt pudsigt?

En forsikringsgodkendt lås er også testet under forskellige vejrforhold. Den skal kunne tåle frostgrader og salttåge for at kunne modstå den danske vinter – det nytter jo ikke noget, at låsen ikke fungerer eller måske ruster sammen, fordi den ikke er beregnet til det danske vejr. Først når alle afprøvninger er bestået og låsekort og deklaration er på plads, kan låsen betegnes som en forsikringsgodkendt lås.

Er du i tvivl om, hvorvidt din lås er godkendt eller ej, skal du køber den på nettet? Du kan kende en forsikringsgodkendt lås på Varefaktas logo, som er trykt på emballagen.

Kilde: Varefakta

 

Comments are closed.