Kassette til mtb – Hvornår bør du skifte kassetten?

Kassetter, klinger og kæder bliver slidt, når du kører mtb. I denne artikel ser vi på, hvornår kassetten skal skiftes og, hvad du kan gøre for at passe godt på den. Vi viser dig også en masse kassetter til mtb.

Kassetten er udsat for slid, sand og skidt og det kan hænde, at den kommer i nærheden af grene eller rødder. Men når det kommer til slid, er det kæden som er den primære grund til at din kassette slides. En dårlig og slidt kæde ødelægger kassettekransen og klingerne foran. Så sørg for at det hele holdes i god stand, og overvej at skifte både kæde og kassette samtidigt. Du kan med fordel læse artiklen om, hvordan du måler om kæden er slidt og finder en ny.

Mange vælger at køre med 2 -3 kæder ad gangen og skifte cirka en gang om måneden. Det slider mindre på kassetten at køre med en nyere kæde. Derved kan din kassette og klinger holde længere.

Se hvad en 11 gears  kæde koster til en mountainbike

Hvornår skal kassetten skiftes på en mtb?

Det er meget forskelligt, hvor mange kilometer en kassette kan holde før, den skal skiftes. Nogle vil sige 800 km mens andre 1500. Ofte vil du mærke, at kæden begynder at takke over, og det bliver især mærkbart, hvis du lige har sat en ny kæde på. Og det er ikke noget, du kan justere dig ud af. Tag et kig på kassetten og dan dig et overblik.

Mtb kassette

Her ser du en Shimano XT kassette, som har kørt cirka 2000 kilometer. Bemærk at kassettens tænder er så slidte, at de enten er helt skæve eller har taget form som små hajfinner. Det er MEGET klare tegn på, at kassetten skal skiftes.

Hvilken kassette skal du vælge?

Kassetter kommer i forskellige varianter, hvor der er forskel på vægt, holdbarhed og styrke. Prisen følger med de forskellige geargrupper og kan rangere fra 500 – 2500 kroner.  Vi vil ikke gå i detaljer, men når du skal vælge ny kassette, skal du:

Billede af mtb-kassette med slidte tænder

Du kan læse på klingerne, hvor mange tænder der sidder på dem.

  1. Checke mange klinger der sidder på dit kranksæt (foran). Er dit system et 1, 2 eller 3 x 11 gear eller lign.? Check om den nye kassette er kompatibel med dit gear-system, før du køber den online.
  2. Tælle din nuværende kassettes antal klinger. Her er 11 klinger ret normalt for en nyere mtb.
  3. Undersøge hvor mange tænder klingerne på kassetten har. Det er ikke nødvendigt at tælle tænderne – antallet står på klingen. Din kassette kan eks. være en 11-42 tands.

Inspiration:  Kassetter 11 gear til mtb

Untitled Document

Untitled Document
Untitled Document Untitled Document

Untitled Document

Untitled Document

Inspiration:  Kassetter 12 gear til mtb

Untitled Document

Untitled Document
Untitled Document Untitled Document

Video: Se hvordan du skifter kassetten på din mtb

I videoen her kan du se, hvilket værktøj du skal brug og hvordan du hurtigt og nemt selv kan skifte kassetten på din mtb.

 

 

Comments are closed.