Brede mtb dæk – Fordele og ulemper

Skal du have nyt mtb-dæk? Vi ser på, hvilken indflydelse det brede mtb dæk kan have på rullemodstand, komfort og styrevne.

Denne artikel trækker nogle generelle pointer frem omkring dækbredde. I sidste ende, handler det om, at du får prøvet nogle dæk af, og finder den bredde, som passer til dine behov.

Du kan ikke se isoleret på fordele og ulemper ved bredden på et mtb-dæk. Du skal også indregne dæktryk (mængden af luft du putter i det), dækkets egenskaber og ikke mindst årstiden, du skal køre med det.

Hvilken betydning har dækkets bredde for din kørsel?

Lad os først starte med at definere et smalt og et bredt dæk. Bredden på et mountainbikedæk angives i tommer. Kigger du dig omkring på nettet, vil du finde dæk som rangerer fra omkring 1,8 til 2,8 tommer.

En tomme er 2,54 centimeter, så det svarer omregnet til en dækbredde fra ca. 4,57 cm til 7,11 centimeter. Et dæk som er 2,35 tommer bredt svarer til 6 centimeter.

Læs også artiklen bedste mtbdæk til efterår og vinter

Det bredde mountaibikedæk

Generelt: Det brede dæk er karakteriseret ved stabilitet, komfort, gode styregenskaber samt et godt greb i sporet – og særligt i svingene. Kontaktfladen til underlaget er bred og dækkets mønster kan håndtere rødder og blødt underlag godt. Generelt kan man sige, at jo bredere dækket er, desto mere vejer det, og jo mere rullemodstand skal du medregne.

Her er dæktryk dog også en vigtigt faktor. Man ser XC, All mountain og mere agressive downhill folk køre mtb-dæk fra 2,3 til 2,6 tommer. Et bredt dæk kan eks. være Maxxis Minion DHF MTB wt tyrw 3c EXO+ TR (2,5″) og Schwalbes Nobby Nic (2,6″) eller Schwalbes Eddy Current (2,4″) som er velegnet til Enduro.

Se forskellige 2,35″ mtb foldedæk hos Cykelpartner.dk

Det smalle mountaibikedæk

Generelt: Det smalle dæk er ofte karakteriseret ved at være hurtigere end det brede. Vægten er lav, og dækket udemærker sig på grus og hårdt pakket underlag. Kontaktfladen er mindre og mønsteret smallere, hvorfor dækkets evne til at håndtere rødder og større forhindringer ikke er ikke blandt det smalle dæks spidskompetencer.

Det har desuden tendens til at bore sig ned i blødt underlag og sand. Igen er dæktryk også en vigtigt faktor. Det skal nævnes, at der faktisk findes en del smalle dæk som er særligt udviklet til kørsel i mudder. Eks. Continental Mud King Protection (1,8″)

Sammenlignet med det brede dæk, er komforten ikke nær så god – især ikke når man bevæger sig bort fra skovstien og ud i terrænet. De smallere mtb-dæk vælges ofte af mountainbikere, hvor skovstien foretrækkes frem for det tekniske spor.

Det kan også være pendlere, som vil have hurtigt dæk på mountainbiken eller dig på gravelcyklen, der ønsker lidt mere bredde og bid end det tyndere graveldæk. Et smalt mtb-dæk kan være Panaracers Comet Hardpack (2,1″) , Continental Race King Performance (2,0″) eller Schwalbes Furious Fred (2,0″)

Bredt dæk foran og smalt bagtil

En del vælger også at køre med et bredere dæk foran og et lidt smallere bagtil. Flere dækproducenter har for- og bagspecifikke mountainbikedæk, hvor fordækket er udstyret med de gode styreegenskaber foran og et lidt smallere dæk bagtil, som kan sørge for acceleration og greb i skovbunden.

En kombination kan være Maxxis Minion DHF 2,5” foran og Maxxis Aggressor 2,35” bagpå eller Schwalbes Magic Mary 2,35″ foran og Nobby Nic 2,25″ bagpå.

 

Hvordan finder jeg dækkets bredde?

Billede af angivelse af bredde på et dæk

Du finder normalvis dækkets bredde sammen med dækkets diameter (eks. 29 x 2.25). Begge dele står angivet i tommer (“) på dækket. Det er ikke alle dækproducenter der er lige gode til at vise det.

Når du skal finde dækkets bredde, skal du selvfølgelig kende til diameteren på dit hjul, og 29 tommer er efterhånden standarden på en mountainbike. Der er dog stadig nogen, som kører på 26 og 27,5 tommer. Det er altså dækkets diameter og bredde, du skal bruge, når du skal investere i et nyt mountainbikedæk.

Hvilken dækbredde passer til min fælg?

Går du med tanker om at skifte dækbredde, skal du selvfølgelig være sikker på, at dine hjul (fælgene) kan håndtere den nye dækbredde, du har forelsket dig i. Man siger, at et standard mtb-hjul kan tage en dækbredde på mellem 1,8 til 2,5 tommer.

Se mere end 90 forskellige mtb-hjulsæt hos Wiggle.dk

Tubeless eller slange

Foruden dækstørrelse og bredde har du mulighed for at køre tubeless (uden slange) eller med cykelslange. De fleste foretrækker tubeless, som anbefales, hvis du ønsker et simpelt system, lavere vægt og gerne vil køre med lavt dæktryk. Lavt dæktryk kan være at foretrække i terræn med rødder.

Et par af de største fordele ved et tubeless setup er vægten og punkteringsbeskyttelsen. Det giver sig selv, at du opnår en lavere vægt, når cykelslangerne udelades. Hvad punkteringsbeskyttelse angår, så er tubeless-dæk lavet således at man fylder flydende tætningsvæske, som hjælper med at lappe punkteringer indefra.

På den måde lappes en punktering med det samme – mens du cykler – med et minimalt tab af luft. Ved større huller vil luften sive langsomt ud i modsætning til en cykelslange, som vil eksplodere.

Mange mtb-dæk er Tubeless ready – det vil sige, at du kan begynde at køre tubeless.

Besøg mtb.dk

Comments are closed.