Snakken om pedaler til mtb kan nogle gange nå religiøse højder. I denne artikel har vi testet forskellen mellem flats og klikpedaler, så du kan bliver klogere på fordele og ulemperne ved de to to pedalsystemer.
Siden jeg begyndte at køre mountainbike i midten af 0´erne, har jeg kørt med klik-pedaler. Det virkede naturligt, da jeg også brugte samme system på min racercykel.
Klik-pedaler på mtb krævede lidt læring i starten, og der var da også et par episoder, hvor jeg lå og rodede i skovbunden med fødderne spændt fast til pedalerne. Det var ikke et kønt syn, men jeg tror ikke der var nogen, der så mig.
Jeg blev dog hurtigt dus med klik-pedalerne og har sidenhen anbefalet dem til alle, jeg mødte på min vej.
Der er virkelig sket noget de sidste år, hvor mountainbike er blevet en folkesport i Danmark. Vores lokale mountainbikespor har fået vokseværk, og mountainbike er bare blevet en del sjovere, end det var en gang.
I modsætning til i gamle dage færdes jeg nu næsten udelukkende på mtbspor, hvilket nok er derfor, at jeg har fået øjnene op for flat-pedaler og de muligheder, der kan ligge i det. Det er endt med, at jeg har erhvervet mig et par flats-pedaler samt sko, og har nu kørt med dem i et par måneder.
I denne artikel skal vi se lidt på fordele og ulemperne ved de to pedaltyper.
Flat pedaler
Grundlæggende er flat pedalen ligesom en almindelig pedal. Men trædefladen er bredere, og den er udstyret med pigge på begge sider – eller såkaldt ”pins” – som skal sikre et godt greb mod skosålen.
Trek Line Elite - Platform pedaler MTB - 15mm 9/16"
Man kan godt bruge en almindelig sko sammen med flats-pedalen, men for at få det bedste resultat, anbefales en såkaldt flats-sko som er særligt udviklet til denne pedaltype.
Læs også artiklen “Mtb sko til flats – alle fordelene”
Skoen minder om meget om en skatesko eller en bred sneaker – bare mere robust i sin opbygning og med en tyk sål af hårdt gummi. Skoen sikrer, du har god kontakt med pedalerne, så du ikke glider under kørsel.
Selvom systemet er magen til en almindelig pedal, så kan man ikke helt sammenligne de to. Pedalens pins gør dels pedalen skridsikker, dels er det muligt at holde din sko fast i pedalen, så du næsten opnår et rundt tråd – ligesom klikpedalen – men kun næsten.
Mange vælger flats fordi, de ikke har behov for at være spændt fast i pedalerne, og skal kunne hoppe af, hvis det er nødvendigt.
Prismæssigt starter et par hæderlige flatspedaler ved omkring 300 kroner, og skoene koster fra 700 kroner og opefter.
Se mere end 30 pedaler til mtb hos Cykelpartner.dk
Fordelene ved flat-pedaler
- Du er ikke klikket fast i pedalen
- Flat-pedalen kræver ikke megen øvelse
- Du kan placere kraften på pedalen forskelligt
- Velegnet til down hill, enduro og teknisk single track
- Fungerer bedst med flat mtb sko
- Cykelskoen kan bruges til andet end cykling
Klikpedaler
Klikpedalen er som navnet antyder, en dobbeltsidet pedal, hvor cykelskoen er klikket fast til pedalen. Det samme system gør sig gældende på landevejscykling. Hele setupet består af en mtb-cykelsko med en stiv sål, en klampe (metal eller plastic) og en pedal.
Klikpedaler er udviklet med det formål at skabe et rundt tråd og at få det mest optimale ud af rytterens kraftoverførsel til cyklen. Mange oplever, at knæet ikke belastes så meget, når man bruger klik-pedaler.
Shimano Pedaler SPD XT inkl. SM-SH51 PD-M8100
DKK 687,00 På lager
Klikpedaler findes i flere forskellige varianter, og her kan bl.a. nævnes Shimanos SPD pedaler, Crank brothers Egg beaters eller Speedplay, som alle er forskellige systemer. Bemærk, at der er forskel på klikpedaler til mtb og landevej.
Et par hæderlige mtb cykelsko til koster fra 600 kroner og op efter, mens klikpedaler og klamper kan – afhængig af det system, du vælger – koste fra omkring 400 kroner.
Se klikpedaler til mtb hos Cykelexperten.dk
Fordele ved klikpedaler
- Et rundt tråd
- Klikpedalen kræver øvelse og justering (Så den er let at klikke ud af)
- Samme konstante pres på pedalen
- Du er hele tiden i kontakt med cyklen
- Du er klikket fast i pedalen (Lav sikkerhed)
- Velegnet til især XC og marathon
- Forudsætter cykelsko og klamper
- Skoen kan ikke bruges til andet en cykling
Hvad er så bedst. Flats eller klikpedaler?
Tjaaa.. Konklusionen er, at begge pedaltyper kan noget hver især.
Fordelen ved klikpedaler
Klikpedalen er velegnet til dig som bl.a. tænker i kilometer, fart og optimal udnyttelse af den kraft, du putter i pedalerne. Eksempelvis når du har brug for at træde igennem, komme først eller slå en personlig rekord på et segment.
Det gælder også hurtige accelerationer og op ad stigninger, hvor den stive mtb-sko og det runde tråd kan bringe dig hurtigt frem.
Klikpedaler kan også være en fordel på nedkørsler, ujævnt underlag og når du har brug for at trække cyklen op under dig i et hop eller lignende.
Det at være spændt fast til pedalerne kræver dog noget tilvænning, og at du justerer pedalerne, således du nemt kan klikke ud af dem. Det er en god idé at være komfortabel med sin mountainbike og have styr på balance og svingteknik m.m. før du kaster dig ud i eventyret på klikpedaler.
Fordelen ved flatspedaler
Flats er velegnet til down hill og meget tekniske spor. Er du mere interesseret i at have det sjovt og mindre interesseret i at komme først, og har du brug for 100% fri bevægelighed, ja, så er flats mere velegnet til dig.
I modsætning til klikpedaler kan din fodposition godt blive slået lidt ud af kurs, og du kan kort miste kontrollen med cyklen, så det kræver lige lidt øvelse at holde fødderne på pedalerne. Det er især meget mærkbart, når man ligesom jeg kommer fra klikpedaler.
Inspiration: SPD- og flatpedaler til mtb
Flats giver en større frihed til at kunne bevæge sig på cyklen, og du kan placere presset på pedalerne, som du selv vil og derved bruge andre muskelgrupper i benene. Jeg oplever jeg som en styrke.
Derved giver flats-pedalen flere kontaktpunkter, hvilket efter min mening skaber en bedre balance, og du undgår det der med, at miste balancen, hvis man mister momentum og går i stå, som især kan forekomme med klikpedaler, før man får rutinen.
Er du skadet eller har du problemer med knæ og hofter, kan flats i nogle tilfælde vise dig at være en mere skånsom løsning, da knæ og hofter er mindre fastlåste end med klikpedaler.
Jeg forestiller mig også, at flats kan være anvendelig som en vinterpedal, hvor man måske føler sig lidt mere usikker i terrænnet og gerne vil have mulighed for at sætte foden ned. Derudover egner flatsskoen sig også fint som en vintersko. Der er lidt mere plads i den, hvis du skal have en tyk sok på.
Læs også artiklen “Cykeltøj til vinter – Klæd dig rigtigt på “