27,5″ eller 29″ mtb – hvad skal du vælge?

29” hjulet er standard på de mountainbikes, som sælges i dag – stærkt efterfulgt af det lidt mindre 27, 5″ hjul. I denne artikel ser vi på fordele og ulemper ved de to hjulstørrelser.

Denne artikel henvender sig til dig, som skal investere i din første mountainbike, eller dig som overvejer at op- eller nedgradere hjulstørrelsen på din næste mountainbike.

Først en smule historie: Historisk set har man kørt rundt på 26″ hjul indtil for godt 10 år siden, hvor de store hjulstørrelser blev introduceret på markedet. Langt de fleste producenter er gået værk fra at producere 26″ hjul og satser udelukkende på de store størrelser.

Den effekt, du oplever ved valg af et 27,5 eller 29″ hjul skal altid ses med udgangspunkt i, hvad du kommer fra. Opgraderer du fra en 26 til en 29″ eller nedgraderer du fra en 29 til en 27,5″? Denne artikel kan ikke besvare disse kombinationer, men pege på nogle generelle fordele og ulemper ved de to hjultyper.

At når der er tale om, at skifte hjulstørrelse, er det hele cyklen der skal skiftes til fordel for en anden med et større eller mindre hjul. Du kan ikke montere et 29” hjul på din 27,5” mountainbike eller omvendt. Det vil kræve en gennemgribende forandring af din cykel.

Leder du efter mountainbikes til damer – læs artiklen her

Derfor skal du vælge 29″ mountainbikehjul

Der sker noget med cyklens geometri, når du forstørrer hjulet. Faktisk er det ca. 8 cm mere i diameter end det lille 26 ” hjul.

I starten kan man godt have en fornemmelse af at have fået en “stor” cykel, selvom den passer til din højde. Størrelsen gør, at akselhøjden bliver en smule højere, og det betyder, at din forgaffel skal være længere.

Læs også artiklen: ‘Brede mtbdæk – fordele og ulemper’

Den lidt højere akselhøjde kan gøre det, at du også kan opleve, at din pedaler er en smule højere hævet over jorden. Så slipper du for at dine pedaler kommer i berøring med rødder m.m. i skarpe sving og lign. når du kører single track. Det oplever mange som et plus.

Forøgelsen af størrelsen gør også, at cyklens vægt stiger. Hvor meget, afhænger af cyklens materiale – altså om det er en carbon- eller aluminiumsramme på din cykel. Kommer du fra en 27,5 kan vægtforøgelsen godt mærkes. Nogle vælger 29 ” cyklen fra, fordi de synes, de får en større og tungere cykel. Men som med alt andet handler det tit om tilvænning.

Se mere end 100 forskellige 29″ mountainbikes hos Cykelexperten

Besøger du en cykelforretning vil et af de store punkter i salgstalen omkring 29″ hjulet være komfort og fart. Mange oplever, at så snart cyklen er i fart, ruller det store hjul bedre og er mindre følsom overfor ujævnheder i underlaget.

Kontakten med underlaget er større i kraft af hjulets kontaktflade, og derfor forcerer 29″ tommer hjulet forhindringer og absorberer bedre slag i forhold til de mindre hjulstørrelser.

Husk at kørekomfort også skal ses i forhold til, om din mtb er en hard tail eller suspension

Konklusionen må være, at 29″ hjulet er et godt valg for dig, som sætter komfort og stabilitet på cyklen i højsædet. Det er både ideelt, når du færdes på den klassiske danske skovsti, men single tracks klarer hjulet også fremragende, men det er vores erfaring, at det i begyndelsen kan kræve lidt tilvænning at styre hjulet på de mere tekniske spor og stejle nedkørsler. I modsætning til 27,5″ er denne størrelse lidt mere en cruiser.

Hvis du vælger en 29″ er det vigtigt at, du finder den rigtige størrelse, da det store hjul kan være svært at styre for nogen. Prøv din kammerats mtb og check størrelsestabellen, når du køber cyklen på nettet.

Læs artiklen i Politiken: Store mountainbikehjul ruller bedst

Derfor skal du vælge 27,5″ mountainbikehjul

Mange vælger 27,5″ hjulet som det fornuftige kompromis mellem 26 og 29″ hjulet. Grunden er den mere naturlige proportionalitet, når man ser på rammens geometri og hjulets størrelse. Nogle mener, at 27,5″ er den størrelse, som passer bedst til gennemsnitspersonen.

Kommer du fra en 29″ vil måske opleve, at du kommer til at køre på en mindre cykel, da geometrien er anderledes, så det er jo på sin vis sandt. Akselhøjden er lavere end 29″, så du kommer tættere på jorden. Det kan være både godt og skidt, men det negative er, at pedalerne kommer tættere på rødder m.m. I skovbunden, og det kan godt give lidt skrammer, indtil man husker det på de tekniske stykker.

Konklusionen på 27,5″ er, at cyklen giver dig hurtigt acceleration, kontrol over cyklen og bremseevne og lav rulle modstand. Det er vores erfaring, at 27,5″ er mere hurtig og vaks på sporet end 29″. Cyklen reagerer hurtigere i sving og du har mere kontrol over cyklen.

Denne størrelse cykel er nem at styre, og kræver dermed ikke ligeså meget af dig, og din siddestilling på cyklen er mere naturlig.

Kørekomforten er næsten den samme, men på steder med mange rødder og ujævnheder, kan man godt savne 29″ hjulets evne til at absorbere forhindringerne.  27,5″ kommer ikke i nærheden af 29″ hjulets hastighed, når først det store hjul er kommet op i omdrejninger, men kan du leve med det, har du cykel der kan være med over det hele.

Comments are closed.